petek, 3. avgust 2018

Vročinski val tudi pri nas

Medtem ko se vsa Evropa srečuje z vročinskimi valovi in je na Japonskem rekordno vroče, je bilo pri nas skoraj aprilsko vreme s stalnimi nevihtami. Zdaj pa prvi vročinski val prihaja tudi k nam.

Konec meseca so bili postavljeni številni novi absolutni vročinski rekordi po vsej Evropi. Na Norveškem se je na primer v Oslu temperatura dvignila do 34,6 °C, na Nizozemskem v Arcenu na 38,2 °C, prav tako je bil v Belgiji postavljen nov absolutni temperaturni rekord: 38,2 °C v Gentu, medtem ko je bilo v Antwerpnu 37,2 °C. Podobno je bilo na Danskem (31,7 °C, dosedanji rekord je bil 31,4 °C iz leta 2012) pa tudi na Švedskem, v Franciji in Luksemburgu, kjer so izmerili kar 38,8 °C, prav tako pa tudi v številnih nemških mestih.

Dober teden pred tem je vročina objela tudi Japonsko in v mestu Kumagaya, 65 kilometrov severozahodno od Tokia, so izmerili temperaturo 41,1 °C, ki je celo najvišja temperatura, ki so jo do zdaj izmerili na Japonskem. Od tam poročajo tudi o številnih žrtvah vročine.

Pri nas se je umaknilo višinsko jedro hladnega zraka, ki je povzročalo nestabilno vreme, in nad naše kraje se je razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki je stabiliziralo ozračje. Naši kraji so na obrobju azorskega anticiklona, ki poleti običajno prinese vročino. Za nekaj stopinj toplejša zračna masa nas je dosegla iznad območja Alp.

Vseeno pa meteorologi napovedujejo razmeroma "zmerno" vročino. V večjem delu Slovenije se bo najvišja temperatura povzpela na 30 do 34 °C. Zaradi šibke burje bo najbolj vroče na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo lahko segrelo tudi do okoli 36 °C. Zaradi pregrevanja bodo vedno višje tudi jutranje temperature, kar pomeni, da bo ponoči težko ohladiti hiše. Vseeno pa naj ta prvi vročinski val ne bi vztrajal tako dolgo in se nam konec tedna obeta osvežitev.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav