sobota, 11. avgust 2018

Kuhan dež

O zadnjem toplotnem valu in tudi vročini po vsej Evropi smo že pisali, so pa minuli teden pred vročino najbolj trepetali na Portugalskem, kjer so pričakovali celo, da bo padel dosedanji evropski toplotni rekord, ki so ga izmerili 10. oktobra 1977 v Atenah (48 °C). Temperature so se ustavile stopinjo pred portugalskim in tudi španskim rekordom, ki znašata 47,4 °C (Amareleja, Portugalska, 1. avgust 2003) in 47,3 °C (Montoro, Španija, 13. julija 2017). Najvišja izmerjena temperatura na Portugalskem v minulih dneh je tako bila 46,8 °C v Alvegi v srednjem delu Portugalske.

Podobno vroče je tudi v zloglasni Dolini smrti v Ameriki, kjer se je temperatura konec julija povzpela do 52,8 °C. Tako visoka temperatura je sicer redka, še bolj nenavaden pojav pa so doživeli na jugu Kalifornije, v bližini meje z Mehiko v mestu Imperial. Tam je, če se malo pošalimo, padal kuhan dež.

V mestu Imperial je bila 24. julija temperatura 49,4 °C, popoldne pa se je pooblačilo in je pri temperaturi 48,3 °C začel padati dež, kar je svetovni rekord najvišje temperature, izmerjene med deževanjem. Dež je padal štiri ure, večina padavin pa je praktično takoj izparela. Vlažnost zraka med deževanjem je znašala neverjetnih 11-15 odstotkov. Dosedanji rekord najtoplejšega deževanja je bil dosežen v Needlesu v Kaliforniji, dež je padal pri temperaturi 46,1 °C, vlažnost zraka pa je bila le 11 odstotkov, kar naj bi bila najnižja vlažnost, kadar koli izmerjena med padanjem dežja. Dež pri tako visoki temperaturi je izjemno redek pojav.

V Sloveniji temperaturni rekordi v tem vročinskem valu še niso padali, vročinski val pa se bo po napovedih meteorologov nadaljeval. To bo prineslo tudi vse večjo toplotno obremenitev. Težave bolnikov se ob visoki vročini pojavijo po nekaj dneh, temeljni problem pa predstavljajo tudi vse bolj pregreti objekti, ki jih ni mogoče shladiti niti v nočnem času.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav