sreda, 26. junij 2019

Strokovnjak svet opozarja na "podnebni apartheid"

Največje breme nosijo ljudje v revščini.

Svet se sooča s podnebnim apartheidom, saj se bogati lažje prilagajajo bolj vročemu planetu, medtem ko revni najbolj trpijo posledice podnebnih sprememb, je posvaril posebni poročevalec Združenih narodov (ZN) za izredno revščino in človekove pravice Philip Alston. Podnebne spremembe bi lahko izbrisale desetletja napredka, je opozoril.

"Izprijeno je, da ljudje v revščini, ki so odgovorni le za majhen delež globalnih izpustov, nosijo največje breme podnebnih sprememb in so najmanj sposobni ubraniti se pred njimi," pravi Alston. Posebni poročevalci niso strokovnjaki ZN, temveč organizaciji predstavljajo svoje ugotovitve.

Vir: časnik Svet24 (sreda, 26.06.2019, številka 144, letnik 7).

Prijazen pozdrav

Razglašena velika požarna ogroženost za 19 občin

VREME - V četrtek in petek celo do 37 stopinj Celzija, ogroženi bodo junijski vremenski rekordi.

VISOKE TEMPERATURE so kljub obilici dežja v prejšnjem mesecu dodobra izsušile zemljo. Ob prihodu drugega letošnjega vročinskega vala je zato uprava za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost na zahodu in jugozahodu države.

Pred nami je očitno leto vremenskih ekstremov. Prejšnji mesec, ko je padla ogromna količina padavin, so meteorologi zabeležili najnižje povprečne majske temperature od leta 1991.

Konec maja je padel tudi zimski rekord na naši najvišji planinski postojanki in meteorološki postaji na Kredarici, saj so imeli 30. maja najvišjo snežno odejo v letošnji "zimski" sezoni - 315 centimetrov.

LETO VREMENSKIH EKSTREMOV

Slab mesec kasneje se obetajo novi vremenski ekstremi. Meteorologi za drugi letošnji vročinski val napovedujejo, da bodo v četrtek in petek temperature narasle vse do 35 stopinj Celzija, na Primorskem pa se bo lahko živo srebro povzpelo celo na 37 stopinj Celzija. Do zdaj je bila na primer v prestolnici najvišja junijska temperatura 35,6 stopinje Celzija, izmerili so jo 20. junija 2003. V Biljah pri Novi Gorici so rekord zabeležili istega leta, ko se je ozračje segrelo na okroglih 37 stopinj Celzija.

Ohladitev v rekah in jezerih bo v prihodnjih dneh še kako dobrodošla, ob piknikih v naravi pa bo treba biti zaradi velike požarne ogroženosti zelo previden. Uprava za zaščito in reševanje je namreč z včerajšnjim dnem za 19 občin na zahodu in jugozahodu države razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. To pomeni, da je v teh občinah v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih predmetov oziroma predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti in požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih. Zunaj pozidanih površin je prav tako prepovedano izvajati vse aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, med te spada tudi prižiganje ognjemetov.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje.

GLOBE OD 200 DO 6000 EVROV

Opozorilo velja vzeti na znanje, saj s kršitvijo prepovedi ogrožamo naravno okolje in tudi življenja gasilcev ter ljudi, ki bi se znašli v bližini požara, poleg tega pa vas bo nespoštovanje udarilo po denarnici. Posameznika namreč lahko doleti globa od 200 do 600 evrov, za takšno vsoto pa si lahko privoščite kar nekaj piknikov. Pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki bi kljub prepovedi kuril v naravi, pa si lahko obeta globo od 1000 do 6000 evrov.

Vir: časnik Svet24 (sreda, 26.06.2019, številka 144, letnik 7).

Prijazen pozdrav