petek, 3. maj 2019

Dišalo bo po snegu, možna je tudi pozeba

MUHASTO VREME - Po toplih dneh prihajata ohladitev in sneg.

VREME nam je dobro streglo pretekle praznike. Upamo, da ste se naužili toplega sonca, kajti prihodnje dni bo vreme jesensko, na trenutke celo zimsko, kar pa je menda dobro za letino.

Poglejmo napoved. Vremenoslovci napovedujejo, da bo jutri precej oblačno in deževno.

V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo spuščala in v nedeljo zjutraj bo snežilo precej nizko, a bodo padavine čez dan oslabele. Na Primorskem bo zapihala burja, ponekod v notranjosti okrepljen veter severnih smeri.

MOŽNA BO POZEBA

Če hlad k nam šele prihaja, pa že pošteno pustoši po severni Evropi, od koder prihaja tudi nad naše kraje. Prodor hladnega zraka bo namreč povzročil nizke jutranje temperature, podobne tistim poznozimskim. Vremenoslovci zato opozarjajo, da bo marsikje možna tudi pozeba. Južno od naših krajev se lahko hladu bojijo malo manj kot mi, saj se bo nad severno Italijo tvoril nov ciklon, ki bo upočasnil napredovanje hladne zračne mase proti jugu.

SNEG MORDA TUDI DO NIŽIN

Meja sneženja se bo v soboto še gibala med 1400 in 1700 metri nadmorske višine. Temperature po državi bodo okoli 15 stopinj Celzija, nato pa v nedeljo zjutraj prihaja izrazita hladna fronta, ohladilo se bo izjemno hitro. Padavine se bodo okrepile in zajele vso državo. Meja sneženja se bo spuščala. Vremenoslovci ne izključujejo niti snežnih padavin do nižin, predvsem na zahodu in jugu Slovenije. Skoraj gotovo pa bo snežilo nad 700 metri nadmorske višine. Tam lahko zapade tudi več kot deset centimetrov snega. Temperature po državi bodo malo nad nič stopinj Celzija.

MOKER MAJ PRINAŠA OBILNO LETINO

Sledila bosta dva dneva jasnega vremena, s temperaturami od 3 zjutraj do okoli 15 stopinj Celzija popoldne. V sredo pa se vrača deževno vreme, ki bo z občasnimi prekinitvami trajalo ves preostanek tedna. A deževno in hladno majsko vreme po ljudskem izročilu ne pomeni nič slabega, ravno obratno. Obljubljajo s pridelki obilno letino. "Hladen majnik ti gotovo da slame dosti in tudi sena," pravi prvi rek, tudi drugi temu pritrjuje: "Če je velikega travna dosti dežja, bo jeseni tudi dosti blaga." Ljudsko izročilo pove tudi nekaj o vremenu v prihodnje. Očitno konec maja ne bo mrzel, saj bo za to poskrbel že začetek: "Velikega travna mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, bo na koncu tako." In še, glede na mokre dni, ki so pred nami, bo mesec julij izjemno suh: "Velikega travna mokrota, malega srpana suhota."

Vir: časnik Svet24 (petek, 03.05.2019, številka 99, letnik 7).

Prijazen pozdrav