nedelja, 25. november 2018

Rekordno visoki valovi

Konec oktobra ste številni spremljali iskanje pogrešanega deskarja Gorana Jablanova iz Ljubljane, ki ga je po tem, ko mu je močan veter zlomil jambor, odneslo na odprto morje, iskanje pa je bilo zaradi visokih valov skoraj nemogoče. Jablanov je v 24 urah s tokom priplaval vse do tržaške obale. Imel je srečo, da sta bila morje in tudi zrak še razmeroma topla, pred mrazom ga je deloma obvarovala neoprenska obleka, vseeno pa skoraj gotovo ne bi preživel, če ne bi bil tudi vrhunsko telesno pripravljen.

Poglejmo pa, kakšni valovi so bili ta dva dneva v južnem delu Jadrana. Podatki z oceanografske postaje Zarja v Tržaškem zalivu govorijo, da so bili visoki valovi vse od ponedeljka, višino dveh metrov pa so presegli ob 18. uri (2,42 metra), uro kasneje so izmerili že 3,09 metra visok val. Visoko valovanje se je nadaljevalo vse do 16. ure 30. oktobra (torek), ko so bile najvišje izmerjene vrednosti pod dvema metroma. Najvišji val v Piranu je bil izmerjen 30. oktobra ob 03:30 (2,34 metra), pol ure kasneje na Zarji 3,09 metra).

Na Obali valovi dosežejo višino do skoraj pet metrov, najvišjega do zdaj so izmerili 4. februarja 2012, visok pa je bil 4,8 metra. V zgodovini merjenj je najvišji do zdaj izmerjen val na Jadranskem morju segal do 10,8 metra (1986, 40 kilometrov zahodno od Pulja), drugi najvišji pa je bil izmerjen leta 1979 (Pulj, 10,2 metra). Konec letošnjega oktobra so na območju Palagruže in Dubrovnika izmerili devetmetrske valove, v ponedeljek, 29. oktobra, pa so izmerili rekordno visoke valove tudi na drugih valografskih postajah. V akvatoriju Rovinja osemmetrske, Splita 3,11-metrske, Ploč 2,52-metrske in Dubrovnika 9,03-metrske.

Najvišji do zdaj izmerjen val na svetu je bil visok 30,5 metra (Aljaska, 1958), letos spomladi pa so na južnem oceanu izmerili 23,8 metra visok val, kar je nekako tako, kot bi se po morju valila osemnadstropna stavba.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav