torek, 14. avgust 2018

Meritve onesnaževanja v Mežiški dolini

Z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) so sporočili, da bodo do 7. novembra 2018 v Žerjavu v Zgornji Mežiški dolini izvajali okrepljene meritve kakovosti zraka. Obsegale bodo dnevne meritve delcev PM10 na štirih različnih merilnih mestih in meritve delcev PM2,5 na enem merilnem mestu.

Pričakujejo, da bo potem laboratorijska analiza delcev pokazala količino težkih kovin v delcih. Prav tako bodo na vseh štirih merilnih mestih postavljeni padavinski usedalniki za zbiranje padavin in prahu, v katerih se bo tudi preverjala prisotnost težkih kovin.

Problematika Zgornje Mežiške doline zaradi onesnaževanja v preteklosti je znana. Kakovost zraka je danes odvisna predvsem od izpustov posameznih onesnaževalcev. V preteklosti so bili tam predvsem izpusti zaradi pridobivanja svinca, danes pa zaradi njegove predelave in resuspenzije prahu z visoko vsebnostjo težkih kovin (prah, ki se v zrak prenaša z različnih površin, kmetijskih, zaradi obdelave tudi devastiranih, cestnih površin in podobno; prisoten je predvsem v toplejših mesecih).

V preteklosti je bila dolina zaradi praženja svinčene rude močno onesnažena tudi z žveplovim dioksidom, ki je zaradi ekstremnih ravni močno prizadel vegetacijo. S prenehanjem pridobivanja svinca je bil problem žveplovega dioksida sicer rešen, so pa v okolju ostale problematične visoke ravni težkih kovin, predvsem kadmija in svinca. Z njima so onesnažena tla, še vedno pa so povišane tudi ravni teh kovin v zraku.

Za izboljšanje kakovosti čezmerno onesnaženega okolja je Vlada Republike Slovenije že leta 2007 sprejela poseben odlok, od leta 2008 pa tam potekajo meritve kakovosti zraka. Kljub ukrepom za izboljšanje kakovosti okolja ostajajo ravni svinca in kadmija v delcih PM10 v zunanjem zraku na visoki ravni in bo zato ARSO izvedel obsežno trimesečno kampanjo meritev kakovosti zraka.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav