četrtek, 31. maj 2018

Okoljski odtis

Minulo sredo in četrtek je na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) potekal seminar o okoljskem odtisu, ki ga je izvedel dr. David Lin, vodilni strokovnjak za raziskave pri omrežju Global Footprint Network.

Kazalnik o okoljskem odtisu se uporablja za spremljanje okoljske dimenzije trajnostnega razvoja. Sodi med najbolj razširjene in priznane integrirane kazalnike trajnosti. Predstavlja biološko produktivno površino zemlje in morja, ki jo potrebujemo, da zadovoljimo svoje potrebe in za absorpcijo onesnaženja, ki ga proizvedemo pri dejavnostih. Merimo ga v standardizirani enoti globalni hektar na prebivalca (gha/osebo). Je kazalnik, s katerim ocenimo vpliv posameznika, skupine ali človeštva na planet in je odvisen od življenjskega sloga ljudi, v primerjavi z biološko zmogljivostjo Zemlje.

V strukturi kazalnika ima največjo težo ogljični odtis, ki je posledica (pre)velikih izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Veliko k temu prispeva proizvodnja energije, predvsem iz fosilnih (neobnovljivih) goriv, še več pa netrajnostna poraba (raba prostora, energije, materialov, vode, hrane in promet).

Biološko produktivne površine so zemljišča, ki so namenjena proizvodnji naravnih virov in so sposobna absorbirati izpuste ogljikovega odtisa (gozdovi) in odpadke. Mednje sodijo kmetijske površine, gozdovi, ribolovna območja in zemljišča, namenjena infrastrukturi. Okoljski odtis primerja biološko produktivne površine z vsemi površinami, ki so na voljo in vključuje tudi morje.

Slovenija je s sprejemom Strategije razvoja Slovenije do leta 2030 naredila velik korak naprej v spremljanju okoljske dimenzije trajnostnega razvoja, saj je okoljski odtis umestila med vodilne kazalnike za spremljanje stanja naravnih virov.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav