petek, 27. april 2018

Odmevno posodabljanje spletnih strani ARSO

Pri Agenciji Republike Slovenije za okolje poteka proces prenove spletnih strani, prva najodmevnejša posodobitev pa je bila ARSO vreme, ki je nedavno dobila veliko nagrado za najboljše delo v tekmovalni skupini Oblikovanje na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu v Portorožu. Nagrado je za oblikovanje strani dobilo podjetje Gigodesign.

Po svoje je nagrada tudi sama obrazložitev, ki jo povzemamo: "Novo spletno mesto z vremensko napovedjo Agencije RS za okolje obsežne in kompleksne podatke o stanju vremena predstavlja na enostaven, razumljiv način, prijazen uporabniku ne glede na to, s kakšne naprave do njega dostopa."

Agencija je aplikacijo predstavila februarja, marca pa so pripravili še vremenski vtičnik, s katerim je mogoče na spletnih straneh grafično prikazati trenutno vreme in vremensko napoved za dva do deset dni za 170 lokacij po Sloveniji.

Te dni so prenovili tudi spletne strani ARSO potresi, in sicer so posodobili pregled zadnjih potresov, opis potresnih opazovalnic in dodali vprašalnik o učinkih potresa, saj so opažanja prebivalcev o učinkih več kot pomembna za oceno intenzitete po naseljih. Tako vam bodo hvaležni, če boste spremljali seizmološko dejavnost in z izpolnjevanjem vprašalnika o učinkih potresa pomagali do boljše ocene.

Ti podatki pri močnih potresih pripomorejo tudi k hitrejšemu ukrepanju uprave za zaščito in reševanje. Vprašalnik je prilagojen tudi mobilnim napravam in ponuja možnost slikovne opredelitve učinkov potresa. Na mobilnem telefonu v tabeli zadnjih potresov izberete potres, ki ste ga čutili, potrdite da ste ga zaznali, označite, če je povzročil poškodbe, in med izborom sličic o učinkih potresa (s poškodbami ali brez njih) kliknete na sliko, ki najbolje opiše učinke potresa. Ob tem še sporočite naselje in občino, kjer ste bili v času potresa.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav