petek, 29. september 2017

Ko je dan enak noči

Ste se kdaj vprašali, kje vzhaja sonce? Rekli boste, da vam zastavljamo neumno vprašanje, ampak sploh ni tako, še posebno ne ob enakonočju, ki je bilo 22. septembra ob 20:02, ko je sonce vzšlo natančno na vzhodu in je bil dan po vsem svetu, po dolžini seveda, enak noči. Če gledamo vzhod sonca, bomo videli, da se je točka vzhajanja tri mesece pred obratom približevala dejanskemu vzhodu, sedaj pa se bo tri mesece oddaljevala vse bolj južno. Preden spregovorimo o enakonočju, še nekaj besed o geografskem in magnetnem severu. Geografskemu nekateri pravijo tudi pravi sever, saj magnetni nekoliko odstopa od dejanskega severa, ki ima zemljepisno širino 90 °N, in če hočemo dobiti natančne podatke, moramo pri magnetnem kompasu izvesti magnetno deklinacijo, da ga natančno nastavimo.

Ko že govorimo o magnetnem severu, morda še ena zanimivost: ali ste že slišali za kompasne rastline? To so rastline s sposobnostjo usmerjanja listnih ploskev v smer sever-jug za doseganje optimalne osvetlitve in je površina obrnjena proti vzhodu ali zahodu, tako da sončni žarki takrat, ko je sonce najvišje, padajo le na robove listov in jih s tem varujejo pred prevelikim obsevanjem in segrevanjem; najbolj znane so sončnice, ki nekako s cvetom sledijo soncu.

Vrnimo se še k enakonočju. Spet mimogrede, to je tudi naslov prve singel plošče skupine Pepel in kri, avtor glasbe je bil Tadej Hrušovar, besedil pa Dušan Velkavrh. Sedaj bi morali za nekatere mlajše še razložiti, kaj je to singel. Gre za majhno ploščo (premer okoli 20 cm) na 45 obratov na starem gramofonu, na kateri je bila na vsaki strani ena pesem. Ploščo so izdali leta 1974, se pravi pred davnimi 43 leti.

Spomladansko enakonočje velja za začetek pomladi in je vsako leto okoli 20. marca, jesensko pa je okoli 23. septembra in s tem datumom se začne jesen. Za enakonočje je v uporabi tudi ekvinokcij (latinsko aequinoctium), kar je zloženka dveh besed aequus (enak) in nox (noč).

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav