petek, 8. marec 2019

Poletje v Avstraliji podrlo 200 rekordov

Vreme je podivjalo, sadje se je skuhalo na drevesih.

Letošnje poletje v Avstraliji, ki je bilo izjemno vroče, je podrlo več kot 200 vremenskih rekordov, je včeraj sporočila avstralska okoljevarstvena organizacija Climate Council. V treh poletnih mesecih, od decembra do februarja, so zabeležili rekordno vročino in druge ekstremne vremenske pojave. V zgolj 90 dneh je padlo 206 vremenskih rekordov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Poletje so zaznamovali podaljšani kontinentalni vročinski valovi, vroči dnevi, suša v vzhodni Avstraliji in gozdni požari po vsej Avstraliji," piše v poročilu omenjene organizacije. Gozdni požari so se začeli bolj zgodaj kot po navadi in so trajali dlje, gorelo pa je tudi na območjih, kjer prej požarov ni bilo, med drugim v deževnih gozdovih Tasmanije in Queenslanda. Ob močnem deževju in poplavah na severu Queenslanda konec januarja in v začetku februarja je nastala nepopravljiva škoda. Rekordno poletje je bilo tako vroče, da se je sadje skuhalo, ko je še viselo na drevesih, je ponazorila direktorica organizacije Amanda McKenzie.

"Avstralsko poletje je bilo tradicionalno povezano s sprostitvijo: žar na soncu in dolgi dnevi na plaži. Ob temperaturah do 50 stopinj Celzija v nekaterih krajih pa se avstralsko poletje spreminja v letni čas strahu," je opozorila. Kot je poudarila, gre za posledice podnebnih sprememb. Ob tem je vlado pozvala, naj zaščiti Avstralce pred vse hujšim ekstremnim vremenom s postopno opustitvijo fosilnih goriv in hitrejšim prehodom na obnovljive energetske vire.

Po podatkih organizacije Climate Council so rekordno visoke temperature izmerili v 87 krajih, v 96 krajih pa so zabeležili rekordno majhno količino padavin za ta letni čas.

Vir: časnik Svet24 (petek, 08.03.2019, številka 55, letnik 7).

Prijazen pozdrav