sobota, 19. maj 2018

20. maj, svetovni dan čebel (skrb za čisto okolje in pomen čebel za človeka)

Poslanstvo čebelarjev je pomagati čebelam, jim omogočiti optimalen razvoj in obstoj. Take pomoči je danes premalo. Čebele potrebujejo pomoč vseh nas. S sajenjem medovitih rastlin, s pravilno uporabo škropiv in z ozaveščanjem ljudi o pomenu čebel, jim lahko pomagate tudi vi.

V Čebelarskem društvu Tržič bodo v letošnjem letu obnovili star čebelnjak in ga posodobili. V njem si boste lahko ogledali različne vrste panjev, čebelarsko orodje, opazovali delo čebelarja. V posodobljenem čebelnjaku bodo srečanja, predavanja, izobraževanja krožkarjev in mladih čebelarjev. Veseli bodo vsakega, ki se bo oglasil pri njih.

Čebele so indikator okolja, kar pomeni, da njihova prisotnost ali odsotnost odražata stanje razmer v okolju. Čebele zagotavljajo opraševanje, varujejo in skrbijo za ekosisteme ter za vse živalske in rastlinske vrste. Na ta način prispevajo k genetski in biotski raznovrstnosti. Varujmo čebele in naravo. Tako bomo poskrbeli za svetlo prihodnost naših otrok.

Ker je Čebelarsko društvo Tržič finančno skromno, prosijo, da projekt podprete z donacijo. Prostovoljni prispevek lahko nakažete na njihov transakcijski račun, odprt pri Delavski hranilnici (št. 6100 0001 2578 240). Na ta način boste podprli razvoj tržiškega čebelarstva.

"Čebelarstvo je posebno poslanstvo in slovenski čebelarji smo lahko upravičeno ponosni na delo, ki ga opravljamo. Čebelarstvo je poezija kmetijstva in slovensko je biti čebelar!"

BOŠTJAN NOČ (predsednik čebelarske zveze Slovenije). Celoten članek predsednika ČZS na: www.trzic.si/obcina/publikacije

Vir: Tržičan (glasilo Občine Tržič, 30. april, letnik 22, številka 3).

Prijazen pozdrav