sobota, 17. avgust 2019

Znanstveniki na Arktiki našli delce mikroplastike

Znanstveniki so na Arktiki in v Alpah odkrili drobce mikroplastike,ki jih raznaša veter, nato pa s snegom padejo na tla. Vsako leto v rekah kroži več milijonov ton plastičnih odpadkov, ki nato pristanejo v oceanih, kjer zaradi valov in ultravijolične svetlobe sonca postopoma razpadejo na manjše delce.

Znanstveniki z nemškega inštituta Alfred Wegener za polarne in morske raziskave so izvedli raziskavo, ki je pokazala, da lahko delci mikroplastike v zraku prepotujejo ogromne razdalje. Ti delci, manjši od petih milimetrov, nato s padavinami, predvsem s snegom, padejo na tla. Znanstvenica in raziskovalka Melanie Bergmann je dejala: "Jasno je, da večina mikroplastike, ki jo najdemo v snegu, pade z neba."

Bergmannova in njeni sodelavci so v raziskavi uporabili infrardeče slikanje, da so analizirali vzorce, ki so jih zbrali med letoma 2015 in 2017 s plavajočega ledu v Grenlandiji. Te so potem primerjali z vzorci iz švicarskih Alp in Bremna na severozahodu Nemčije. Ugotovili so, da je koncentracija delcev mikroplastike na Arktiki občutno manjša kot v Evropi, a še vedno velika.

Vir: časnik Svet24 (sobota, 17.08.2019, številka 188, letnik 7).

Prijazen pozdrav