petek, 21. junij 2019

Slika s spletne kamere Tržič (516 m) 2 - pogled proti jugozahodu

Od petka, 21. junija 2019 je na spletni strani meteorološke postaje Tržič, na razpolago slika s spletne kamere Tržič (516 m) 2 - pogled proti jugozahodu.

Vljudno vabljeni k spremljanju meteorološke situacije v Tržiču.

Prijazen pozdrav

EU do leta 2050 podnebno nevtralna

Evropa lahko doseže neto ničelne izpuste toplogrednih plinov.

Podnebna nevtralnost do leta 2050 je v EU mogoča, in sicer prek različnih scenarijev. "Vsaka država, regija, mesto in lokalna oblast mora oblikovati svojo lastno tranzicijo z globalnim ciljem v mislih," navaja poročilo Evropske podnebne fundacije. Podnebno ukrepanje bo ob tem stalo precej manj kot podnebne škode. Evropa lahko doseže neto ničelne izpuste toplogrednih plinov do leta 2050. To ni le tehnično mogoče, ampak je tudi zelo zaželeno z vidika cvetočega gospodarstva, bolj odporne družbe in večje blaginje, navaja poročilo.

Vir: časnik Svet24 (petek, 21.06.2019, številka 141, letnik 7).

Prijazen pozdrav

Na Kredarici v 18 dneh pobralo tri metre snega

NAJHITREJŠE TALJENJE - Ostale so samo še snežne krpe, sporočajo meteorologi.

MINULI MESEC je v visokogorju še obilno snežilo, kar je bil svojevrsten rekord. Danes je slika popolnoma drugačna.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje so 31. maja na Kredarici namerili najvišjo snežno odejo v sezoni - 320 centimetrov, "kar je hkrati tudi najpoznejši višek v višini snežne odeje v zadnjih 50 letih", so zapisali.

Hladnemu maju je sledilo zelo toplo obdobje, ki še vedno traja. Tako je na Kredarici v samo 18 dneh pobralo skoraj vso snežno odejo, kar je, kot pravijo meteorologi, "najhitrejše taljenje, ki smo ga zabeležili v visokogorju". Ostale so samo snežne krpe," so še zapisali in dodali, da je kljub hitremu taljenju v senčnih predelih visokogorja še vedno precej snega, ki se bo obdržal še nekaj tednov.

Vir: časnik Svet24 (petek, 21.06.2019, številka 141, letnik 7).

Prijazen pozdrav