četrtek, 20. junij 2019

Iz Afrike prihodnji teden prihaja nov peklenski val

VROČINA - Če se bodo napovedi uresničile, bodo padali rekordi.

PRIHODNJI TEDEN v naše kraje prihaja drugi letošnji vročinski val. Nekateri meteorološki modeli celo nakazujejo, da bi se lahko v drugi polovici prihodnjega tedna temperature močno približale 40 stopinjam Celzija. V prestolnici so do zdaj najvišjo junijsko temperaturo 35,6 stopinje Celzija, izmerili leta 2003.

Po izjemno hladnem in deževnem preteklem mesecu, ki je bil celo najhladnejši maj po letu 1991 in najbolj deževen v zgodovini merjenj, se morda obeta nov vremenski rekord. Naslednji teden namreč prihaja nov, že drugi letošnji vročinski val, ki bi lahko prinesel najvišjo temperaturo, zabeleženo v juniju.

Medtem ko večina glavnih meteoroloških modelov za drugo polovico prihodnjega tedna napoveduje temperature okoli 35 stopinj Celzija, bi se lahko po nekaterih napovedih živo srebro tudi na sončni strani Alp povzpelo vse do 40 stopinj Celzija.

NAJHUJE OD SREDE DO PETKA

"Zanesljivost teh napovedi še ni zelo visoka, a ameriški in evropski model od prihodnje srede naprej dejansko napovedujeta nekajdnevni vročinski val s temperaturami nad 35 stopinj Celzija," je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

Prihodnjih nekaj dni po njegovih besedah sicer še ne bo večjih sprememb. Konec tedna se bo verjetnost ploh in neviht povečala, zato bo nekaj stopinj hladneje, a bodo temperature še vedno presegale 25 stopinj Celzija.

"Za zdaj kaže, da se bo v začetku prihodnjega tedna vreme ustalilo, vročina pa bo začela naraščati nekje od torka. Vročina bo prišla iz Afrike proti srednji Evropi, Slovenija pa bo v tej osi najbolj vročega zraka. Po dosedanjih izračunih naj bi bili najbolj vroči dnevi sreda, četrtek in petek," je povedal meteorolog. Konec prihodnjega tedna naj bi se temperature znova malce znižale, a je treba po Gregorčičevih besedah ta podatek zaradi časovne oddaljenosti jemati z zadržkom.

Po enem izmed meteoroloških modelov naj bi bile med vročinskim valom temperature najvišje v južnem oziroma jugovzhodnem delu države. Gregorčič tega ni mogel potrditi, je pa pojasnil, da so temperature najvišje v krajih z najmanjšo nadmorsko višino. "To so recimo Goriška, Vipavska dolina, Krško polje, obrobje panonske doline, pa tudi Ljubljanska kotlina se po navadi kar precej segreje," je dodal.

BODO PADLI JUNIJSKI REKORDI?

Do zdaj so slovenski meteorologi najvišjo junijsko temperaturo namerili leta 2003. "Če se bodo napovedi uresničile, bi znali pasti kakšni junijski vročinski rekordi," ocenjuje Gregorčič. V Ljubljani je bila do zdaj najvišja junijska temperatura 35,6 stopinje Celzija, izmerili so jo 20. junija 2003. V Biljah pri Novi Gorici so rekord zabeležili prav tako leta 2003, ko se je ozračje segrelo na okroglih 37 stopinj Celzija.

"Letošnji junij se je že začel z nadpovprečnimi temperaturami. Če bo vročinski val prihodnji teden res udaril, se bo po letošnji mesečni temperaturi junij zelo približal rekordom iz leta 2003, a je to v tem trenutku še špekulacija," zaključuje Gregorčič.

40,8 stopinje Celzija je uradno najvišja zabeležena temperatura v Sloveniji, in sicer so jo namerili 8. avgusta 2013 v Cerkljah ob Krki.

Vir: časnik Svet24 (četrtek, 20.06.2019, številka 140, letnik 7).

Prijazen pozdrav