petek, 8. marec 2019

Slovenijo bodo zajele tri hladne fronte

ZIME ŠE NI KONEC - Sneg se naslednji teden lahko spusti do nižin.

SE VAM ZDI, DA JE ZIME ŽE KONEC? Pozabite. Prihajajo tri hladne fronte, ki bodo ponekod natrosile tudi nekaj snega. A brez skrbi, hujšega ne bo, tudi lopate bodo v nižinah najverjetneje lahko počivale v kotu garaže.

Pred nami so tri "pošiljke" hladnega zraka, ki bo nekoliko shladil že kar dobro segreto pomladno ozračje nad našimi kraji. Za podrobnejšo analizo podatkov in hladnih ter vlažnih front, ki se nam približujejo, smo zaprosili Agencijo Republike Slovenije za okolje, od koder nam je odgovore poslal meteorolog Branko Gregorčič.

TRIJE PRODORI HLADNIH FRONT

Gregorčič nam je pojasnil, da v prihodnjem tednu nad našimi kraji ne pričakujemo le enega, ampak kar tri prodore hladnega in vlažnega zraka. "V prihodnjem tednu pričakujemo več prodorov hladnega in vlažnega zraka iznad Severnega Atlantika proti Alpam. Najverjetneje bo prehod prve hladne fronte prek Slovenije že v ponedeljek, 11.3., druge v sredo, 13.3., in tretje v nedeljo, 17.3." Kot dodaja Gregorčič, moramo vzeti v zakup, da s časovno oddaljenostjo zanesljivost napovedi pada, tako da se lahko čas prehodov tudi zamakne.

SNEŽI LAHKO TUDI DO NIŽIN

Kot so potrdili ob napovedi na Arsu, bodo hladne fronte prinesle tudi nekaj snega. Sicer precej več v višinah, v nižinah pa bo to prej izjema kot pravilo. Gregorčič o tem zapiše: "Trenutni izračuni kažejo, da bo meja sneženja ob vsaki fronti sprva nad okoli 1000 metrov nad morjem, proti koncu padavin pa se bo morda kje spustila tudi do nižin - za zdaj ne kaže, da bi v nižinah izdatneje zasnežilo. Sneg se bo predvidoma obdržal le v gorah, kjer ga bo ob vsaki fronti predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov.

TEMPERATURE OKOLI NIČLE

Kaj pa temperature, tudi te bodo namreč prihodnji teden nižje. Po napovedih vremenoslovcev se bo na nadmorski višini 1500 metrov ohladilo do okoli -5 stopinj Celzija. "Tudi po nižinah bo v prihodnjem tednu hladneje - jutranje temperature bodo večinoma okoli ničle, popoldanske pa od 5 do 10 stopinj Celzija," pravi Gregorčič.

Vir: časnik Svet24 (petek, 08.03.2019, številka 55, letnik 7).

Prijazen pozdrav

Poletje v Avstraliji podrlo 200 rekordov

Vreme je podivjalo, sadje se je skuhalo na drevesih.

Letošnje poletje v Avstraliji, ki je bilo izjemno vroče, je podrlo več kot 200 vremenskih rekordov, je včeraj sporočila avstralska okoljevarstvena organizacija Climate Council. V treh poletnih mesecih, od decembra do februarja, so zabeležili rekordno vročino in druge ekstremne vremenske pojave. V zgolj 90 dneh je padlo 206 vremenskih rekordov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Poletje so zaznamovali podaljšani kontinentalni vročinski valovi, vroči dnevi, suša v vzhodni Avstraliji in gozdni požari po vsej Avstraliji," piše v poročilu omenjene organizacije. Gozdni požari so se začeli bolj zgodaj kot po navadi in so trajali dlje, gorelo pa je tudi na območjih, kjer prej požarov ni bilo, med drugim v deževnih gozdovih Tasmanije in Queenslanda. Ob močnem deževju in poplavah na severu Queenslanda konec januarja in v začetku februarja je nastala nepopravljiva škoda. Rekordno poletje je bilo tako vroče, da se je sadje skuhalo, ko je še viselo na drevesih, je ponazorila direktorica organizacije Amanda McKenzie.

"Avstralsko poletje je bilo tradicionalno povezano s sprostitvijo: žar na soncu in dolgi dnevi na plaži. Ob temperaturah do 50 stopinj Celzija v nekaterih krajih pa se avstralsko poletje spreminja v letni čas strahu," je opozorila. Kot je poudarila, gre za posledice podnebnih sprememb. Ob tem je vlado pozvala, naj zaščiti Avstralce pred vse hujšim ekstremnim vremenom s postopno opustitvijo fosilnih goriv in hitrejšim prehodom na obnovljive energetske vire.

Po podatkih organizacije Climate Council so rekordno visoke temperature izmerili v 87 krajih, v 96 krajih pa so zabeležili rekordno majhno količino padavin za ta letni čas.

Vir: časnik Svet24 (petek, 08.03.2019, številka 55, letnik 7).

Prijazen pozdrav