sreda, 27. februar 2019

Ali nas spomladi še lahko zajame mraz?

ČUDNO VREME - Meteorolog Brane Gregorčič je razodel napovedi.

SLOVENIJA - Letošnji februar kljub vsemu najverjetneje ne bo prinesel temperaturnih rekordov.

Letošnji februar, ki je bil v primerjavi s prejšnjimi leti nadpovprečno topel, še ni prinesel nobenih temperaturnih rekordov, kar se sicer do konca meseca še lahko spremeni.

V četrtek bomo namreč pod vplivom še toplejšega zraka, je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Zmerno ohladitev je mogoče pričakovati v začetku marca. Temperatura se bo namreč v prvem tednu naslednjega meseca nekoliko spustila, vendar meteorologi prodora kakšnih večjih mrzlih zračnih mas ne pričakujejo. "Začetek marca bo verjetno precej skladen z dolgoletnim povprečjem," je dejal Gregorčič.

PRAVE ZIME NE BO VEČ

Na vprašanje, ali lahko marca pričakujemo še kakšne večje ohladitve, je odgovoril, da so te sicer vedno mogoče tudi v spomladanskih mesecih, vendar po navadi niso dolgotrajne. "Tudi če marca temperatura pade pod ničlo, večjih posledic za vegetacijo verjetno ne bo. Več težav bi prinesle večje ohladitve v aprilu, kar pa je trenutno še nemogoče napovedati," je dejal. Zaradi deževnega začetka februarja na mesečni ravni ne bo primanjkljaja padavin, smo pa trenutno v sušnem obdobju. "Po 10. februarju omembe vrednih padavin namreč ni bilo," je še pojasnil.

Konec tedna bosta zaradi močnega vetra sicer po vsej državi veljali oranžna ali rumena stopnja ogroženosti. Zaradi sušnega obdobja pa je povsod po Sloveniji velika požarna ogroženost v naravnem okolju, kar velja od ponedeljka naprej, opozarja Agencija RS za okolje.

Vir: časnik Svet24 (sreda, 27.02.2019, številka 47, letnik 7).

Prijazen pozdrav