sobota, 8. december 2018

Spremembe, ki nas čakajo

Že prejšnji teden smo govorili o oceni podnebnih sprememb v 21. stoletju, ki sta jo pripravila Agencija za okolje ter Ministrstvo za okolje in prostor in ki predvideva tri scenarije: optimističnega, zmerno optimističnega in pesimističnega. Danes poglejmo nekatere postavke nekoliko podrobneje.

Naraščanje temperature zraka se bo v Sloveniji v 21. stoletju nadaljevalo, dvig temperature do konca stoletja v primerjavi z obdobjem 1981-2010 pa bo za približno 1,3 stopinje Celzija, 2 stopinji Celzija oziroma kar 4,1 stopinje Celzija, povečalo se bo povprečno število vročih dni v Sloveniji, ko temperatura zraka preseže 30 stopinj Celzija (6, 11, 27 dni), pa tudi število in trajanje vročinskih valov. Skladno z dvigom temperature zraka se bo ogreval površinski sloj tal, oboje pa bo vplivalo na fenološki razvoj rastlin in dolžino rastne dobe. Spomladanski fenološki razvoj rastlin bo zgodnejši, kar bo prineslo dodatne težave.

Višina padavin na letni ravni in pozimi se bo po zmerno optimističnem in pesimističnem scenariju izpustov sredi ali konec 21. stoletja znatno povečala, do 20 odstotkov, posebno pozimi in na vzhodu države. Šestdesetdnevni vodni primanjkljaj se bo v zmerno optimističnem scenariju izpustov v primerjavi z obdobjem 1981-2010 povečal le v sredini stoletja, v poletnem in jesenskem času, do 70 milimetrov. Proti koncu stoletja se bo nato spet zmanjšal na raven primerjalnega obdobja.

Ne glede na scenarij izpustov toplogrednih plinov se bo povprečno letno napajanje podzemne vode v primerjavi z obdobjem 1981-2010 do konca stoletja povečalo v povprečju do 20 odstotkov. Večjih sprememb srednjih letnih pretokov v Sloveniji v primerjavi z obdobjem 1981-2010 po vseh scenarijih izpustov ni pričakovati, z izjemo severovzhoda, kjer se lahko pretoki po zmerno optimističnem scenariju izpustov do konca stoletja povečajo do 30 odstotkov. Srednje letne konice se bodo po vseh scenarijih izpustov v primerjavi z obdobjem 1981-2010 povečale povsod po državi, v povprečju od 20 do 30 odstotkov, največje povečanje konic bo na severovzhodu države.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav