petek, 7. december 2018

Zahodni Balkan se duši v smogu

ONESNAŽENOST - Zaradi smoga umre več deset tisoč ljudi na leto.

Mesta na Zahodnem Balkanu se s prihodom zime zaradi izpušnih plinov iz pretežno starih avtomobilov in dima, ki se vali iz tisoče dimnikov, dušijo v smogu. Edini, ki si ob tem zadovoljno manejo roke, so prodajalci čistilcev zraka, ki se prodajajo kot sveže žemljice.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je na seznamu desetih najbolj onesnaženih mest v Evropi pet mest na območju Balkana.

To so Tuzla v BiH, Pljevlja v Črni gori ter tri makedonska mesta - Skopje, Tetovo in Bitola. WHO opozarja, da onesnaženost povzroča škodo ljudem in gospodarstvu. Zaradi onesnaženja so leta 2010 države Zahodnega Balkana izgubile več kot 55 milijard evrov. Po podatkih raziskave WHO iz leta 2017 so zaradi onesnaženega zraka na Zahodnem Balkanu, kjer živi 23 milijonov ljudi, leta 2010 zabeležili več kot 36.000 prezgodnjih smrti. To je glede na število stanovalcev šestkrat več kot v Franciji. Vendar od takrat države niso sprejele nobenih ukrepov za izboljšanje stanja.

GROZNO JE TUDI V SARAJEVU

Med zelo onesnaženimi mesti je tudi Sarajevo, ki je pozimi popolnoma prekrito z gostim oblakom smoga, iz katerega je videti le televizijski oddajnik na gori Hum. Vsak dan v Sarajevu vozi približno 150.000 avtomobilov, ki so v povprečju stari 18 let. K onesnaženju prispeva tudi ogrevanje na premog in drva. V Sarajevu, mestu s 340.000 prebivalci, v katerem je javni mestni prevoz v slabem stanju, so v začetku decembra namerili od 320 do 400 mikrogramov trdih delcev na kubični meter zraka, kar pomeni nevarnost za življenje in zdravje ljudi.

Vir: časnik Svet24 (petek, 07.12.2018, številka 282, leto 6).

Prijazen pozdrav