ponedeljek, 26. november 2018

Podnebne spremembe povzroča človeška roka

PODNEBNA OCENA - Kljub vsem dokazom Trump še vedno ne verjame.

WASHINGTON - Tristo vodilnih ameriških znanstvenikov in 700 predstavnikov 13 agencij ameriške zvezne vlade je ugotovilo, da so podnebne spremembe 90-odstotno posledica človekovih dejavnosti.

Preprosto ni nobene druge kredibilne razlage za to, kar se dogaja," navaja poročilo, ki predstavlja škodo in posledice segrevanja ozračja za ameriške lokalne skupnosti in ekonomijo.

Poročilo je za Američane drugačno zato, ker ni "abstraktno", z opisovanjem posledic za majhne otoške države, ki počasi izginjajo zaradi višanja morske gladine, ampak naravnost pove, da se bodo morali Američani na primer iz Louisiane in Aljaske, ki živijo ob obali, čez nekaj desetletij preseliti, sicer bodo končali pod vodo.

NE VERJAMEJO

Poročilo navaja, da se je 48 celinskih zveznih držav ZDA (razen Havajev in Aljaske) od leta 1900 segrelo za stopinjo Celzija, od tega večinoma v zadnjih nekaj desetletjih. Do konca stoletja se bodo segrele še za med 1,6 do 6,6 stopinje Celzija, kar je odvisno od nadaljnjih ukrepov ZDA. Velik del Američanov z njihovim predsednikom Donaldom Trumpom na čelu sicer še vedno ne verjame v resničnost podnebnih sprememb oziroma verjame, a meni, da niso posledica človekovih dejavnosti. Trump skupaj z republikanci tišči glavo v pesek s trditvami, da bi bili ukrepi proti segrevanju ozračja predragi za ekonomijo. Toda zaradi onesnaženega zraka je tudi več srčnih bolezni in bolezni pljuč, več nalezljivih bolezni zaradi insektov, več smrti v času vročinskih valov, hujše so tudi alergije.

Podnebne spremembe v ZDA so od leta 2015 povzročile za 400 milijard dolarjev gospodarske škode.

Vir: časnik Svet24 (ponedeljek, 26.11.2018, številka 272, letnik 6).

Prijazen pozdrav