petek, 27. julij 2018

Med nevihto na prostem

Vremensko dogajanje v zadnjem obdobju zaznamujejo skoraj vsakodnevne nevihte z grmenjem in strelami ter močnim vetrom in celo točo. To morate upoštevati tudi pri vseh prostočasnih in drugih aktivnostih v naravi.

Ob načrtovanju aktivnosti na prostem spremljajte vremensko napoved in vremenske razmere, zlasti kadar so napovedane nevihte, ter obvezno vremenska opozorila Agencije RS za okolje o možnosti močnih neviht in neurij. Naučite se prepoznati znamenja bližajoče se nevihte, kot so temni oblaki, grmenje v daljavi, naraščanje moči vetra in nenadni padec temperature, soparno ozračje. Znamenje za preplah so kopasti oblaki s temnim vznožjem in razcefranimi robovi ter oddaljeno grmenje.

Največje opozorilo za preplah in skrajno nevarno situacijo so razelektritve v ozračju, ko vam stojijo lasje pokonci in slišite celo prasketanje. Take situacije najpogosteje nastanejo v gorah. Pred strelo ste varni le v hišah s strelovodom ali avtomobilu. Če vas je ujela nevihta, ste posebno ogroženi na vrhovih, grebenih, v bližini osamelih dreves ali pod njimi, ob vodnih žilah in žlebovih, v vznožju skalnih sten, pri votlinskih vhodih, pod daljnovodi in v bližini vseh predmetov, ki so delno ali v celoti kovinski, na primer ograj, žic, tudi uporaba dežnika med nevihto ali neurjem je lahko nevarna, saj privlači strelo.

Doseg strele po vodi je bistveno večji, tako da se med nevihto ne zadržujte v njej. Manj nevarno je v dolinah, globelih, približno 15 metrov od skalnih sten, zavetja tudi ne iščite pod drevesi, če pa že, izberite najnižje drevo. Sklonite se k tlom, tako da imate glavo navzdol, noge skupaj, ne lezite pa na tla, saj s tem povečate možnost udara strele. Zadržujte se vsaj pet metrov stran od drugih oseb in vsaj dva metra od drevesnega debla, ker strela po udaru v drevo lahko potuje več metrov daleč po tleh.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav