sobota, 7. julij 2018

Arso sprašuje

Agencija za okolje in prostor (Arso) namerava na spletni aplikaciji Arso vreme vzpostaviti nekatere nove tekstovne in grafične izdelke za uporabnike. V želji, da uporabnikom ponudijo informacije, ki jih potrebujejo, prosijo uporabnike, da si vzamejo nekaj minut časa in z odgovori na vprašanja sporočijo svoje želje. Povezavo do vprašanj najdete na https://www.1ka.si/a/177896 oziroma najdete povezavo tudi na Arso vreme.

Iz zastavljenih vprašanj je lepo videti, o katerih dodatnih podatkih razmišljajo na Arsu. Sprašujejo, za katera območja (možnih je več odgovorov) vas najbolj zanima vremenska napoved. Ali za zdravje (počutje, alergije na cvetni prah, onesnaženost zraka), kmetijstvo in vrtičkarstvo, šport in prosti čas (planinstvo, športi na vodi, zimski športi, druge aktivnosti na prostem). Sprašujejo o tem, kako so za vas pomembni bioprognoza, podatki o kakovosti zraka, tudi o tem, ali poznate napovedi za gorski svet in Slovensko primorje, bioprognozo in kaj pri straneh pogrešate. Sprašujejo tudi, ali uporabljate agrometeorološki bilten (agrometeorološka napoved, ki vsebuje informacije o meritvah in napovedih meteoroloških in agrometeoroloških spremenljivk). Vsekakor je zanimivo tudi vprašanje o tem, ali uporabljate pri aktivnosti napovedi drugih ponudnikov. Katerih in katere so njihove prednosti?

To v veliki meri govori o tem, da se zavedajo konkurence na trgu in nujnosti po določenih spremembah spletnih strani Arsa v sklopu posodabljanj spletnih strani oziroma aplikacije Arso vreme. Dejstvo je, da agencija razpolaga z množico izjemno dobrih podatkov, pot do njih pa je včasih preveč zapletena in tudi ne najbolj predstavljena ali celo pomanjkljiva. Konkretno na primer to velja za bioprognozo, ki v konkurenci še najbolj zaostaja.

Vsekakor je to poziv, na katerega se je dobro odzvati, tako bomo skupaj z meteorologi Arsa dobili čim bolj uporabne strani oziroma aplikacije.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav