petek, 8. junij 2018

Čistost kopalnih voda

Čeprav smo šele v začetku junija, so poletne temperature že ogrele morje in tudi nekatere reke ter jezera. Minulo nedeljo so v Kopru izmerili temperaturo morja kar 26 °C, v Piranu na boji 24,7 °C, Blejsko jezero je imelo temperaturo vode 21,6 °C, Kolpa v Metliki 23,4 °C. To so temperature, primerne tudi za kopanje.

Sicer pa je evropska okoljska agencija minuli teden objavila mednarodno analizo kakovosti kopalnih voda v državah Evropske unije ter v Albaniji in Švici. Rezultati kažejo, da se kakovost kopalnih voda v Evropi še izboljšuje in da vse več kopališč dosega najboljše ocene, na lestvici je z vsemi odličnimi kopalnimi vodami na morju Slovenija med državami Evropske unije prva. Sledijo ji Malta (98,9 %), Ciper (97,3 %), Grčija (96 %) in Hrvaška (95,8 %).

Največ neustreznih kopalnih voda že vrsto let ugotavljajo v Italiji (81, 1,5 %), Franciji (80, 2,4 %) in Španiji (38, 1,7 %).

V Sloveniji tudi na celini Arso ne ugotavlja slabih kopalnih voda, dobra polovica kopalnih voda je navadno odlična (Blejsko, Bohinjsko jezero, Šobčev bajer in kopalne vode na Nadiži ter mestoma na Kolpi in Krki), kopalne vode na Soči pa so navadno dobre kakovosti.

Zanimivo je, da je bila v preteklem letu tudi plaža hotela Vile Park razvrščena v razred odlično, čeprav se je tam v začetku avgusta 2017 komunalna odpadna voda prelila v meteorni jašek, ki se konča v neposredni bližini kopališča, in je bila zato izdana kratkotrajna prepoved kopanja. Ker je šlo za enkraten dogodek, direktiva omogoča izvzetje rezultata iz niza vrednotenj.

Visoko kakovost slovenskih kopalnih voda na morju potrjujejo letošnji prvi rezultati analiz. Spremljanje kakovosti bo potekalo med kopalno sezono tudi na celinskih vodah, vzorčenje se bo začelo ta teden. Podatke o mikrobiološki kakovosti voda lahko najdete na spletni strani Arsa.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav