petek, 25. maj 2018

Napoved za poletje

Na priljubljenem spletišču AccuWeather so te dni objavili nekaj pomembnejših podatkov za letošnje poletje. Kot napovedujejo, bo zaradi visokih poletnih temperatur v vzhodni Evropi grozila suša, vroče naj bi bilo še po Nemčiji, Franciji in v Alpah, kjer pričakujejo vročinske valove. Na jugu Italije in Balkanskega polotoka naj bi bilo več neviht. Slovenija se je znova znašla na mejah različnih vplivov. In sicer med močnimi neurji, vročinskimi valovi in nevihtami. Nemogoče je ugotoviti, kateri vpliv bo prevladal.

Od junija do avgusta naj bi temperature zrasle nad 32 stopinj Celzija v številnih evropskih velemestih. Sloveniji se v tem smislu obetajo dokaj visoke temperature, težko pa je reči, ali bodo rekordne. Močni vetrovi in hudourniške poplave naj bi udarili predvsem na Poljskem, Češkem in v Belorusiji. Za vzhodno Evropo bodo tako značilna predvsem silovita neurja. Precej preglavic naj bi imeli zaradi tega v Pragi, Vroclavu, Varšavi in Minsku. Opozarjajo tudi na nevarnost pojavljanja tornadov in uničujoče toče.

Za vse, ki se nameravajo odpraviti na morje v Dalmacijo, torej velja opozorilo, da so možne nevihte. Za tiste, ki bodo odšli v Španijo ali Grčijo, predvidevajo razmeroma običajne vremenske razmere. Enako velja, če pogledamo čez Sredozemlje, za severno Afriko.

Kako zanesljive so take napovedi? Težko je reči, da so stoodstotno natančne. To velja posebno za Slovenijo, ki leži na tako raznolikem območju. Kakšno leto je napoved pravilna, spet drugič ne.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav