sobota, 19. maj 2018

20. maj, svetovni dan čebel (skrb za čisto okolje in pomen čebel za človeka)

Poslanstvo čebelarjev je pomagati čebelam, jim omogočiti optimalen razvoj in obstoj. Take pomoči je danes premalo. Čebele potrebujejo pomoč vseh nas. S sajenjem medovitih rastlin, s pravilno uporabo škropiv in z ozaveščanjem ljudi o pomenu čebel, jim lahko pomagate tudi vi.

V Čebelarskem društvu Tržič bodo v letošnjem letu obnovili star čebelnjak in ga posodobili. V njem si boste lahko ogledali različne vrste panjev, čebelarsko orodje, opazovali delo čebelarja. V posodobljenem čebelnjaku bodo srečanja, predavanja, izobraževanja krožkarjev in mladih čebelarjev. Veseli bodo vsakega, ki se bo oglasil pri njih.

Čebele so indikator okolja, kar pomeni, da njihova prisotnost ali odsotnost odražata stanje razmer v okolju. Čebele zagotavljajo opraševanje, varujejo in skrbijo za ekosisteme ter za vse živalske in rastlinske vrste. Na ta način prispevajo k genetski in biotski raznovrstnosti. Varujmo čebele in naravo. Tako bomo poskrbeli za svetlo prihodnost naših otrok.

Ker je Čebelarsko društvo Tržič finančno skromno, prosijo, da projekt podprete z donacijo. Prostovoljni prispevek lahko nakažete na njihov transakcijski račun, odprt pri Delavski hranilnici (št. 6100 0001 2578 240). Na ta način boste podprli razvoj tržiškega čebelarstva.

"Čebelarstvo je posebno poslanstvo in slovenski čebelarji smo lahko upravičeno ponosni na delo, ki ga opravljamo. Čebelarstvo je poezija kmetijstva in slovensko je biti čebelar!"

BOŠTJAN NOČ (predsednik čebelarske zveze Slovenije). Celoten članek predsednika ČZS na: www.trzic.si/obcina/publikacije

Vir: Tržičan (glasilo Občine Tržič, 30. april, letnik 22, številka 3).

Prijazen pozdrav

20. maj, svetovni dan čebel

20. maja bomo s številnimi prireditvami prvič obeležili svetovni dan čebel, ki ima po mnenju slovenskega kmetijskega ministra precej globlji pomen: "Nesprejemljivo je dejstvo, da na svetu živi 815 milijonov ljudi, ki so lačni, umirajo od lakote, realne pomoči pa je malo. Kaj narediti, da bo hrane dovolj za vse?"

Organizacija združenih narodov je 20. decembra 2017 razglasila 20. maj za svetovni dan čebel.

Slovenska vlada je tako zaključila enega od svojih največjih diplomatskih uspehov, slovenski čebelarji pa so opozorili svetovno občestvo o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Z razglasitvijo svetovnega dneva čebel na rojstni dan največjega slovenskega čebelarja Antona Janše in na dan slovenskih čebelarjev smo Slovenci dobili veliko priložnost za promocijo slovenske čebelarske tradicije in znanja, pa tudi veliko odgovornost, da svoj tovrstni ugled obdržimo. To nam bo uspelo, če bomo stopili skupaj.

KRANJSKA SIVKA

Od čebel in drugih opraševalcev je odvisna biotska raznovrstnost in kar tretjina na svetu pridelane hrane. Žal so v nasprotju s tem zavedanjem čebele na globalni ravni vse bolj ogrožene. V Sloveniji že od nekdaj čebelarimo samo s kranjsko čebelo ali sivko, ki je naša avtohtona čebelja vrsta (Apis meliffera carnica, Pollman, 1879). Kranjska sivka je danes poznana in cenjena v svetu kot druga najbolj razširjena medonosna čebela, ki jo je zelo dobro poznal že Anton Janša, začetnik modernega čebelarstva in največji slovenski čebelar. Nauki prvega cesarsko kraljevega čebelarja na Dunaju (1770-1773) v veliki večini veljajo še danes, njegova dediščina je prisotna v zavesti slehernega slovenskega čebelarja.

DOLGA POT DO USPEHA

Pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel je prišla iz Čebelarske zveze Slovenije konec l. 2014. Od takrat pa do razglasitve je morala ČZS prepričati precej posameznikov in organizacij, svetovno čebelarsko stroko, politiko in diplomacijo. Možnosti za uspeh so bile kljub tehtno premišljenemu in izjemno pomembnemu sporočilu za svet sprva videti zelo majhne. Poleg lokalnega okolja in slovenskih čebelarjev so predlog postopoma podprli predsednik Republike Borut Pahor, predsednik Vlade RS Miro Cerar, Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo RS za okolje in prostor ter Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Vodenje postopka v mednarodnem prostoru je nato prevzela in peljala dalje slovenska vlada oz. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob močni promocijski podpori ČZS, ki je v ta namen izdelala priponke, zastavo, brošure in čebelarski paviljon "Čebelji svet". Organiziralo je natečaj čebelarske fotografije, likovno kolonijo in razstavo slik. Predsednik ČZS je obiskal vsa slovenska čebelarska društva in izdal zbornik s teh obiskov. Na Ljubljanskem gradu je bila na ogled razstava Ohranimo čebele in mednarodna okrogla miza Čebele in trajnostni razvoj.

Sledile so aktivnosti za pridobitev podpore svetovne čebelarske stroke. Apimondija, svetovna čebelarska zveza, je pobudo slovenskih čebelarjev soglasno sprejela 16. septembra 2015 na 44. mednarodnem kongresu v Daejeonu v Južni Koreji. V letu 2016 je vlada RS na Celjskem sejmu podpisala prve diplomatske dogovore in pridobila izjemno pomembno podporo svetovne kmetijske organizacije FAO s sedežem v Rimu. V letu 2017 je izšla še knjiga Brez čebel ne bo življenja.

Konec leta 2017 je Generalna skupščina OZN v New Yorku svečano razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Na dan samostojnosti in enotnosti, 26.12.2017, je predsednik RS Borut Pahor v Predsedniški palači sprejel slovenske čebelarje, ki so se dogodka množično udeležili s svojimi društvenimi prapori.

Vir: Tržičan (glasilo Občine Tržič, 30. april, letnik 22, številka 3).

Prijazen pozdrav