torek, 15. maj 2018

Ozadje treh ledenih mož in slavne poscane Zofke

Kdo so bili Pankracij, Servacij in Bonifacij.

V prvi vrsti je treba poudariti, da trije ledeni možje in tudi Zofija niso imeli nobene povezave z vremenom. Pankracij, ki goduje 12. maja, je namreč umrl pri 14 letih, zaradi svoje trdne vere pa je postal simbol nedolžnosti in zaščitnik otrok.

Sveti Servacij je bil v mladosti precej divji in mu je iz zagat moral pomagati kar Bog. Pozneje je postal misijonar, po legendi pa njegovega groba ni nikoli pokril sneg. Zaradi tega se nanj obračajo s prošnjami proti zmrzali. Svetnik, ki goduje 13. maja, naj bi prinašal tudi srečo.

Bonifacija je mučeniška smrt doletela med opravljanjem misijonarskega dela na območju Turčije.

Zofija goduje 15. maja, legende o njej pa so si precej različne. Najpogosteje je upodobljena kot mater treh hčera s knjigo.

Vir: časnik Svet24.

Prijazen pozdrav

Poleti vreme prida ni, če Zofija zemlje ne poškropi

METEOROLOGI IN PRATIKA: Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih tednih.

KATASTROFE: Konec tedna je toča v nekaterih delih Slovenije popolnoma uničila sadovnjake, nasade in njive, drugod so pravi kaos povzročile poplave.

Kar zadeva točo, je bilo najhuje na Primorskem, natančneje v Brkinih med Javorjem in Hujami, kjer je travnike in ceste prekrila okoli 10-centimetrska plast toče.

Ponekod je je bilo toliko, da so morali reševati avtomobile, ki so nasedli na nanosih toče, v nekaterih delih pa so morali ceste celo splužiti. Kot so povedali domačini v Javorjah, so okoli ene ure zagledali bel oblak, iz katerega se je utrgala toča. Neurje je trajalo približno pol ure. Domačini so bili po nevihti precej obupani, saj so bila zrna toče velika kot orehi in so na tem področju uničila sadno drevje, krompir, fižol... Vse, kar so do zdaj posadili.

POPLAVE

V nedeljo so jo mnogim prebivalcem Slovenije precej zagodle meteorne vode. Tako je voda med nevihto, ki se je razbesnela nad Rožno dolino v Ljubljani, zalila poslovne prostore cvetličarne, slaščičarne in več kletnih prostorov stanovanjskih hiš. Težave so imeli tudi v Murski Soboti, kjer je meteorna voda nanesla zemljo na dvorišče stanovanjske hiše in gospodarskih poslopij. Neurje je povzročilo izpad elektrike na področju Semiča in v okoliških vaseh.

IN KAJ NAS ČAKA?

Tako april kot maj sta bila nadpovprečno topla, to obdobje pa se zdaj za nekaj časa končuje. Vreme je sicer v pomladnih mesecih precej nepredvidljivo in v prihodnjih tednih lahko pričakujemo predvsem to, da bo vreme precej nestanovitno. Obdobja sonca in oblačnosti bodo presekale nevihte, ki pa vsaj glede na trenutne podatke naj ne bi bile pretirano močne. Tudi toče se v prihodnjih dneh ne pričakuje, saj naj temperature ne bi skočile veliko prek 20 stopinj Celzija.

PRATIKA

In kaj pravi strokovnjak za ljudske pregovore o vremenu in avtor Bloške pratike Dušan Kaplan? Na koledarju so namreč zaznamovani ledeni možje in zloglasna poscana Zofka, ki naj bi imela močan vpliv na vreme. Če Zofija zemlje ne poškropi, poleti vreme prida ni, pravi ljudska modrost. Dušan napoveduje, da bomo sredi meseca brezvoljni in da nam bo zmanjkovalo energije, čeprav bo spet posijalo sonce. Ledeni možje utegnejo biti hladni, vendar kar prijetni, močno pa bo zapihalo. "Povlekel bo jugo," pravi pratika! Glede na to, da lahko danes (poscana Zofka) pričakujemo dež, bi potemtakem glede na stari pregovor morali imeti sončno in vroče poletje. Trijaki Pankracij (12. maj), Servacij (13. maj), Bonifacij (14. maj) in poscana Zofija (15. maj) so trdno zasidrani v slovenstvu. Tako naj bi mokri trijaki naznanjali "tolst božič". Opisujejo jih tudi naslednje vraže: če Pankracija sonce peče, sladko vince v sode teče; če je pred Servacijem poletje, mraz rad pozneje pritiska na cvetje; Servacij je ledenacij.

Glede na pratiko lahko v prihodnjih tednih pričakujemo precej slabo, nestanovitno vreme, vendar mu bo sledilo lepo poletje.

Vir: časnik Svet24.

Prijazen pozdrav