torek, 1. maj 2018

Delavnica o satelitskem spremljanju nevihtnih oblakov

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) in Evropska medvladna organizacija za uporabo meteoroloških satelitov nove generacije (EUMETSAT) sta sredi aprila v Ljubljani organizirali mednarodno delavnico o satelitskem spremljanju hitro razvijajočih se nevihtnih oblakov. Glavni namen delovne skupine za konvekcijo EUMETSAT Convection Working Group je spodbujati učinkovito uporabo satelitskih meritev v operativni meteorologiji za spremljanje, analizo in hitro kratkoročno napovedovanje konvektivne oblačnosti.

Nastanek in razvoj nevihtnih sistemov predstavlja pri napovedovanju vremena še vedno veliko težavo. Pojem nevihte zajema različne ravni zapletenosti oblačnih sistemov, od enoceličnih neviht do večceličnih konvektivnih sistemov različnih velikosti. ARSO sodeluje v skupini od 2007, v zadnjih letih pa pomaga tudi pri vodenju skupine, ki ima tri sopredsednike, med njimi je tudi Mateja Iršič Žibert iz ARSO. Delovna skupina je sestavljena iz sodelujočih znanstvenikov iz več kot 40 držav. Njihove dejavnosti so različne, med glavnimi so usklajevanje razvoja in izboljšanja tehnik zgodnjega odkrivanja in napovedovanja konvektivnih neviht, spodbujanje raziskovalnih dejavnosti za boljše razumevanje in opis procesov v nestabilnem okolju ter tudi vseh, ki napoveduje razvoj nevihtnih oblakov na satelitskih podatkih.

Pomembna dejavnost je tudi spodbujanje uporabe satelitskih podatkov v povezavi z drugimi razpoložljivimi podatki (numeričnih izračunov, radarskih slik...) za odkrivanje, analizo in napovedovanje pojavov konvekcije. Vertikalne nevihte različnih tipov povzročajo vsako leto ogromno škode, so pa poleg tega tudi zelo zanimive za znanstveno in ljubiteljsko spremljanje, kar se da točno napovedovanje nastankov, razvoja, dogajanja, poti neviht in drugega pa močno prispeva k zmanjšanju škode.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav