četrtek, 11. januar 2018

Vremenu se je skisalo

"Južni vetrovi nam prinašajo visoke januarske temperature, lahko pričakujemo tudi nekaj saharskega prahu," so na twitterju ARSO zapisali minulo soboto. Če bi izpustili tisti januar, bi mirno zapisali, da smo že sredi pomladi, in bi vse lahko komentirali celo z besedami, da se je vremenu malo skisalo.

Neobičajno visoke temperature v naših krajih, še bolj pa južno od nas, že podirajo vse rekorde, osrednji in zahodni del Evrope se duši pod snegom, v ZDA pa se zdi, da se vreme maščuje njihovemu predsedniku, ki ne priznava podnebnih sprememb ter vzhodni in osrednji del te države trepetata zaradi izjemnega mraza in velikih količin snega, na drugi strani in na Aljaski pa je nenavadno toplo.

Evropa je v primežu močnega zahodnega toka, saj od Atlantika proti vzhodu poteka serija globokih ciklonov, v Sibiriji pa so temperature visoko nad povprečjem. V Franciji je sneg povzročil kaos, nekaj podobnega se je zgodilo tudi v Španiji, kjer je bilo najhujše na območju Avile in Segovie ter na območju Madrida, Nemčijo in Škotsko pa pestijo skorajda arktične temperature, saj so se marsikje temperature spustile tudi pod minus dvajset stopinj Celzija. Velike težave imajo na nekaterih smučiščih v Švici, Avstriji in Italiji, kjer so številni kraji zaradi snega odrezani od sveta.

Na drugi strani sveta je poletje in se v Avstraliji spet srečujejo s temperaturnimi rekordi. V Sydneyju so izmerili 47,3 stopinje Celzija, kar je najtopleje v tem mestu po letu 1939. V Melbournu se je stalil celo desetkilometrski odsek avtoceste, ki vodi do mesta. V Avstraliji je poletje od decembra do februarja, zima pa je med junijem in avgustom in lahko praktično vsako leto poročamo o temperaturnih rekordih.

Spomnimo se še lanskega januarja, ki je bil povsem drugačen, saj je Balkan prve dni meseca zajel hladni val, tako da je mraz okoval v led celo morje, v Moskvi se izmeri -36, v Nemčiji pa -26 stopinj Celzija.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav