sreda, 3. januar 2018

Največja slovenska jezera

Voda je v minulih dneh spet narasla in dobili smo novo največje naravno jezero v Sloveniji. Po zadnjih podatkih je to Cerkniško jezero, ki obsega okoli 21,5 kvadratnega kilometra oziroma dobrih 2100 hektarjev. Drugo po velikosti je trenutno Planinsko jezero s 1100 hektarji.

V Sloveniji imamo kar 321 jezer, največje pa je, kadar ga ne prehitijo presihajoča jezera, Bohinjsko jezero, ki meri 318 hektarjev oziroma "skromnih" 3,18 kvadratnega kilometra. Blejsko jezero s svojimi 147 hektarji ni na drugem mestu po velikosti, ampak šele na petem absolutnem. Večja od Blejskega jezera so še Ožbaltsko (154 ha) in Ormoško jezero (150 ha) ter največje Ptujsko jezero (346 ha), vendar so vsa tri akumulacijska. Tu so še akumulacijska jezera na Savi (Boštanj, Blanca, Krško, Brežice, Mokrice).

V Sloveniji je veliko jezer, je pa njihova povprečna velikost skromna. Večja jezera od 100 hektarjev so poleg omenjenih še Solinarska jezera v Sečovljah (100 ha), ki so tudi umetna, Škocjanski zatok (120 ha) in Šmartinsko jezero (107 ha), ki je nastalo zaradi izkopavanja lignita in posedanja zemljišča.

Zanimiva in velika naravna znamenitost naše dežele pa so presihajoča jezera. Največje je Cerkniško, ki ob najvišji vodi lahko preseže površino 3800 hektarjev, v občini Pivka pa je na dolžini 15 kilometrov kar sedemnajst presihajočih jezer. To so Jeredovce, Krajnikov dol, Petelijsko jezero, Klenski dol, Radohovsko, Parsko, Palško, Malo in Veliko Drskovško jezero, Veliko in Malo Zagorsko jezero, Kljunov ribnik, Veliki dol za Kalcem, Kalsko, Bačko, Laneno in Šembijsko jezero. Največja jezera med njimi so Palško (do 125 ha), Veliko Drskovško jezero (do 18,6 ha) in Petelinjsko (do 55 ha).

Seveda je v Sloveniji še bistveno več jezer, ki bi jih lahko uvrstili v to kategorijo. Vendar jih ne štejejo med jezera, ampak jih krasoslovje obravnava bolj kot polja ali kotanje, ki se občasno napolnijo s poplavno vodo.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav