sobota, 28. oktober 2017

Dobri stari časi

Do začetka zime, 21. decembra, nas ločita slaba dva meseca. Meteorologi se dolgoročnih vremenskih napovedi izogibajo, vseeno pa poglejmo, kaj pravijo nekateri o tem, kakšni naj bi bili zimski meseci. Ljubiteljski meteorolog Dušan Kaplan z Blok pravi, da so izkušnje iz ljudskega izročila pogosto vezane na nasprotja v stilu huda zima - vroče poletje, topla jesen - pozna pomlad... Tako nadaljuje, da so bili junij, julij in tudi deloma avgust letos vroči in suhi in taki naj bi bili tudi obeti za december in januar. S pomočjo svetnikov in pregovorov pa Kaplan napoveduje nekaj snega ob božiču.

Bolj resna je napoved komercialne vremenske ameriške agencije Accuweather, poznane tudi po dolgoročnejših napovedih vremena. Tu pravijo, da naj bi v osrednji Evropi (od Nemčije do Poljske) in na območju Alp imeli v decembru in večjem delu januarja nekoliko nadpovprečne temperature in blažje zimsko vreme, na območju Alp pa naj bi bile decembra in januarja tudi obilnejše snežne plohe. Po Accuweatherjevi dolgoročni napovedi naj bi 22. decembra padal sneg, še lepše pa se sliši napoved za 29. december, ko naj bi močno snežilo in naj bi tako imeli vsaj deloma belo novo leto. Za drugi del zime napovedujejo obsežno sneženje in temperature precej pod povprečjem.

Naj zapišemo še zanimivost iz preteklosti. Slovenija je bila oktobra 1974 vsaj v sredogorju in visokogorju dokaj bela. Na Kredarici je bilo kar 187 centimetrov snega, pri Domu na Komni 49 centimetrov, na Kumu in v Podolševi na Koroškem 40 centimetrov, v Zgornjih Poljanah na Notranjskem 30 centimetrov in v Novi vasi na Blokah 12 centimetrov. Kdo bi lahko rekel: dobri stari časi...

P.S.: Naj vas spomnimo še na eno podrobnost. Konec tedna bomo urne kazalce premaknili nazaj. Kot bi rekli, bomo imeli uro spanja več. Sonce bo po uri vzšlo nekaj minut čez 6. uro in zašlo že ob petih popoldne.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav