sreda, 4. oktober 2017

Kazalci okolja v Sloveniji

Konec minulega meseca je potekal evropski teden mobilnosti. V Agenciji za okolje in prostor so kot soorganizatorji sodelovali pri pripravi prve nacionalne mladinske konference o trajnostni mobilnosti, za potrebe konference je Agencija pripravila animacijo in mladinski priročnik o okolju, zdravju in prometu.

Tako video kot priročnik temeljita na podatkih in informacijah, ki so del sistema Kazalci okolja v Sloveniji. Spletna stran ponuja dostop do več kot 180 kazalcev, ki s pomočjo grafov in komentarjev kažejo smer okoljskega razvoja v Sloveniji. Razvrščeni so v tematske skupine oziroma poglavja in se nanašajo na okoljske sestavine (denimo vodo, zrak), okoljsko problematiko (denimo podnebne spremembe, varstvo narave, izguba biotske raznovrstnosti, ravnanje z odpadki) in vključevanje okoljskih vsebin v oblikovanje sektorskih politik (denimo promet, kmetijstvo, turizem, energetika, instrumenti okoljske politike).

Kazalci okolja so med najuporabnejšimi orodji za poročanje o okolju. Temeljijo na številčnih podatkih, ki kažejo stanje, določeno lastnost, predvsem pa razvoj izbranega pojava. Za teden mobilnosti so uporabili kazalce za promet, ki so posebno zanimivi in nesporno pričajo o vplivnosti prometa na zrak in okolje. Obsegajo množico različnih grafov in njihovih razlag o prometu v Sloveniji in tudi v Evropski uniji od leta 2000 do vključno leta 2014. Tukaj ne gre samo za obseg in sestavo potniškega prevoza, ki je pomemben kazalec delovanja prometnega sistema, ampak tudi za različne druge grafe, ki govorijo o dogajanju v prometu kot enem večjih onesnaževalcev okolja.

Količinske vrednosti kazalca so največkrat izražene v letnih vrednostih in prikazane z grafi, preglednicami in komentarjem. Zanimiva je tudi enostavna ocena razvoja v obliki znaka (marjetice), ki je "povzetek" strokovne ocene razvoja pojava, ki ga kazalec obravnava glede na predstavljene podatke in zastavljene cilje.

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav