četrtek, 21. september 2017

Poplavljeni Kornati

Kraji in ljudje na območju Karibskih otokov, Floride in jugovzhoda ZDA počasi odpravljajo posledice orkana Irma, škoda je ogromna, najhuje pa je na Karibskem otoku Barbuda, ki je popolnoma uničen, zato so vseh 1800 prebivalcev evakuirali na sosednji otok Antigva, ki je nekoliko manj uničen.

Zanimivo ob vsem tem je še nekaj. Še dobro si nismo oddahnili od spremljanja Irme v Ameriki, že smo lahko opazovali vodno stihijo v sosednji Hrvaški, zadnji dež pa je poplavil tudi veliko polj in nekaj hiš v Sloveniji. Najprej je bil na vrsti Zadar, kjer je v nekaj urah padlo 190 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvomesečno povprečje padavin v tem mestu. Praktično je bilo pol mesta pod vodo, voda s strehe je zalila bolnišnico, še zlasti kirurgijo, najhuje pa je bilo v starem mestu Nin nasproti otoka Vir, prav tako so plavali tudi Kornati. Zadnji ciklon je poskrbel še za nove padavinske rekorde in je na primer v Crikvenici, kjer so izmerili največ dežja, padlo 184 milimetrov dežja oziroma litrov na kvadratni meter v šestih urah, prav tako je plaval Rab, kjer je samo v mesecu septembru padlo že 384,7 milimetra dežja na kvadratni meter, kar je največ v vsej zgodovini merjenja padavin v tem kraju. Do tedaj je veljal rekord iz leta 1992, ko je padlo 380 litrov dežja na kvadratni meter. Kaj pomenijo take padavine v sicer relativno suhih predelih Hrvaške, si je težko predstavljati. Za primerjavo povejmo, da je ARSO ob zadnjih padavinah tega tedna v Sloveniji napovedal lokalno tudi do 200 milimetrov padavin na kvadratni meter.

Na Hrvaškem so ob poplavi Zadra plavali tudi Kornati. V Šipnati, zalivu tik ob kraju, kjer so pred leti tragično končali hrvaški gasilci, so s hribov drli pravi hudourniki., voda je zalila nekatere redke hiše v zalivu, z druge strani polja je tekla prava reka in v bližnji obori ujela zaprte ovce, ki so se v visoki vodi utopile (kar 120 jih je bilo).

Vir: časnik Nedeljski dnevnik (rubrika vremenski kotiček).

Prijazen pozdrav